Thank You

Thursday, December 22, 2011

Bercinta dengan orang lain then d tunangkan dengan orang lain

Assalamualaikum.

Bertemu kembali d dunia blogger. Alhamdulillah, aku masih lagi bernafas d bumi yang bertuah ini. Dikesempatan ini juga, aku masih diberi peluang untuk menaip d laman belog ini.

Alhamdulillah, bersama-sama lah kita bersyukur. Aku berharap, semuanya berada dalam keadaan yang sihat d samping orang-orang yang tersayang dan tercinta. Amin.

Okay, tajuk entri pada malam yang da nak tengah malam ini adalah ''Bercinta dengan orang lain then d tunangkan dengan orang lain''.

Wah! rumit sungguh entri pada malam ini. Adakah berlaku kepada diri ku? Ermmm. Aku berharap ianya tidak akan berlaku kepada sesiapa termasuk lah aku. Amin. Sama-sama lah kita berdoa ya. Amin.

''Bercinta dengan orang lain then d tunangkan dengan orang lain''. Sememangnya, bila bercinta dengan orang yang kita kenali lebih baik daripada d tunang dengan orang lain. Sesungguhnya, pahit bila d tunangkan dengan orang lain kerana orang lain semestinya orang yang tidak d kenali.

Itu merupakan pendapat aku. Aku tak tahu pula apa pendapat orang lain? Masing-masing mempunyai pendapat sendiri. Begitu juga aku yang mempunyai pendapat sendiri.

Okay, sampai sini dulu. Jikalau ada masa terluang, berikan lah pendapat korang tentang tajuk entri ini.

''Bercinta dengan orang lain then d tunangkan dengan orang lain''


Wednesday, December 21, 2011

Semoga berjaya. Amin.

Assalamualaikum.

Hye2 semua. Apa khabar semua hari ni? Aku harap semuanya sihat-sihat. Amin. Jangan nakal2 ya. Nanti Alif Satar jelez. Aikkk, apa kena mengena dengan Alif Satar. Ngeee.
I'm just kidding k.

Okay, tajuk entri pada malam yang tak berapa nak sepi ni adalah semoga berjaya.Amin. Wah! kenapa semoga berjaya erk? Jeng.Jeng.Jeng.

Entri semoga berjaya ini khas untuk pelajar2 PMR 2011. Sesungguhnya, keputusan PMR bakal keluar esok (22 November 2011). Wah! cepatnya aku membuat entri khas untuk pelajar2 PMR 2011. nGEE.

Fuhh! aku pula yang berdobar-dobar. Ngee. Terimbau kembali saat2 menunggu detik2 keputusan PMR pada tahun 2005. Kerana pada tahun 2005 adalah tahun aku menduduki peperiksaan PMR.

Alhamdulillah, keputusan PMR aku boleh kira cemerlang juga. Syukur alhamdulillah, berkat usaha, doa dan tawakal. Terima kasih kepada ibu bapa, guru-guru dan rakan2 seperjuangan PMR 2005.

Aku berharap, pelajar2 PMR 2011 akan mendapat keputusan cemerlang. Semoga berjaya ya pelajar2 PMR 2011.

Semoga berjaya pelajar2 PMR 2011. Amin.

Senyum selalu :)

1 bulan 3 hari

Assalamualaikum.

Ceh! ketemu lagi di laman blogger. Wah! lama juga aku tak update belog. Selama 1 bulan 3 hari. Ermm, kecian belog aku.

Demi belog tercinta. Aku pun update belog pada tgh-tgh malam ini. Sorry, sebab buat belog bersawang ya. Bukan sengaja tp tiada masa nak menaip.

Setelah 1 bulan 3 hari. Baru lah ada masa nak update. Heheheeh.. Cayalah kepada aku. Seingat aku, last aku update belog??? Pada 17 November 2011.

Wah. Wah. Wah!!! Kelas kau Maria.. Opsss, apa yang aku merapu nii. Biasalah, selama 1 bulan 3 hari tak menaip panjang2.

Dikesempatan ini. Aku merapu lah hendaknya. Jangan terlajak perahu sudahhhhh. Ngeeee.

Dan Bila Esok. Ceh! Sofaz da datang. Nope. Tajuk lagu jak lah. Ngeee Lagi. Okay, dan bila esok. Kalau ada masa, aku akan update dan terus update belog lagi ya.

Jangan marah ya belog. Aku sayang kamu. Kerana kamu aku bercerita apa yang aku mahu. Tanpa peduli orang lain sebab belog aku.

A.A.K= Ada Aku Kisah. Ngeeee.

1 bulan 3 hari.

Senyum selalu :)

Thursday, November 17, 2011

Esok

Assalamualaikum..

Esok aku akan kembali semula ke Kuala Lumpur..

Kembali untuk menduduki peperiksaan MUET yang bakal ku duduki pada 19 November 2011..

Peperiksaan ini akan ku duduki/ambil di Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Medan, Petaling Jaya..

Semoga aku dan kawan-kawan menjawab dengan tenang dan bersedia menghadapi apa saja dugaan dan rintangan.. Amin ya Rabbal Alamin..

Good Luck kepada yang bakal mengambil peperiksaan MUET pada
19 November 2011..


Selingan: Tahniah kepada Harimau Muda.. ^_^

..Esok..

Senyum Selalu :)

Wednesday, November 16, 2011

Putus d Twitter

Assalamualaikum..

Selamat malam semua.. Da tidur ke? Selamat d buai mimpi bg yang telah tertidur atau betul-betul tidur.. Heheheh

Aduiii, apa yang aku membebel malam-malam ini.. Ngeee.. Saja nak update belog tp intro itu hanya untuk gurauan je..

Sebelum itu, aku nak bgtau.. Sandakan, tengah hujan lebat sekarang... Ermm, bestnya tidur hujan-hujan sebab sejuk dan nyaman.. (:

Okay, entri diteruskan.. Tajuk entri pada malam yang hujan ini adalah Putus d Twitter.. Wah! siapa yang putus d twitter?

Ngeee.. Sebenarnya, aku pun tak tahu siapakah gerangan yang putus d twitter? Putus d twitter merupakan tajuk lagu yang telah di olah lirik nya selepas tajuk lagu Cinta Muka Buku yang telah hangat skrg.. And then skrg, terjadi lagu Putus d Twitter pula..

Aku pun baru dengar lagu Putus d Twitter di Youtube.. Selamat mendengar ya.. ^_^

Putus d Twitter ;)

Senyum selalu :)

Monday, November 14, 2011

Music Bank

Assalamualaikum..

Salam 1 Malaysia semua nya..

Aku berharap, semuanya berada dalam keadaan yang sihat dan gembira di samping orang-orang tersayang dan tercinta.. ^_^

Sebelum entri di teruskan.. Aku memohon maaf jikalau ada yang tidak suka dengan tajuk entri aku pada malam yang sepi pi pi ini (:

Music bank adalah tajuk entri aku.. Wah! ada sesiapa yang layan music bank.. Semestinya ada kann?? Teringat kawan-kawan yang meminati music bank..

Music bank adalah.. Kumpulan lagu-lagu korea.. Aku pun layan-layan juga music bank kat channel KBS WORLD..

nGEEE... Teringat dekat abang dan adik-adik... Kerana mereka tak meminati music bank dan jikalau aku tengok channel KBS WORLD.. Mulalah mereka membebel ngan aku..

Apa lah Anis nii.. Music bank pun dilayan.. Heheheh.. Aku hanya berdebat dengan mereka.. Kalau tak pun, aku diam je lah..

Best apa music bank.. Aku suka tengok dorang menari jak pun tetapi suara dorang pun best juga apa.. Just smile, walaupun tak faham apa yang dorang nyanyi kan.. Ngee2..

Okay, jum layan Music Bank.. ;)

Senyum Selalu :)

Sunday, November 13, 2011

Dilema

Assalamualaikum..

Selamat malam semua..

Bertemu lagi dientri yang terkini.. Tajuk entri pada malam yang sepi ini adalah dilema.. Oh tidak!!! aku dalam dilema sekarang..

Ermm.. Dilema sebab apa? Begini ceritanya, aku dalam dilema memilih bidang untuk melanjutkan pelajaran dalam peringkat ijazah sarjana muda..

Dilema untuk memilih.. Memilih bidang yang sama atau bertukar bidang yang lain pula.. Sebelum aku membuat keputusan aku telah bertanya apa pendapat dan pandangan kedua ibu bapa ku dan adik ku yang masih study dekat poli.kk..

Pandangan mummy dan baba ialah ikut lah pilihan Anis.. Selagi mana Anis mampu untuk belajar.. Belajar lah dan pilih lah yang mana terbaik..

Pandangan adik pula, kakak ambil lah bidang yang sama sebab 2 tahun je.. Kalau kakak ambil bidang yang lain.. Akan mengambil masa 3-4 tahun..

Aku pun berfikir.. Bilakah aku akan bekerja dan bilakah pula aku akan bayar hutang PTPTN jikalau aku ambil bidang yang lain yang mengambil masa 3-4 tahun.. Ermm, dilema sangat-sangat..

Huhuhuh.. Aku kena membuat keputusan dengan cepat sebab borang permohonan akan tutup 2 hari lagi..

Dilema~~~

Senyum Selalu (:

Saturday, November 12, 2011

1 bulan 15 hari

Assalamualaikum..

Salam 1 Malaysia semua..

Wah! da bersawang belog aku setelah 1 bulan 15 hari aku melupakannya disebabkan banyak faktor.. Ermmm, entri tetap diteruskan walaupun da 1 bulan 15 hari aku melupakan belog sebab tak update ler..

Antara faktor-faktor tak update belog selama 1 bulan 15 hari adalah;

1. Tugasan Projek Major.

2. Peperiksaan Akhir Semester.

3. Diploma Show.

4. Peperiksaan MUET- Speaking

5. BB Jauh D Mata tp Dekat d Hati (:

6. Aku da Merdeka.. Heheheh.. Opsss, Reading, Writing and Listening MUET aku tak ambil lg rupanya.. Jd hold dulu Merdeka nya..

Okay, lebih banyak faktor aku nyatakan.. Makin banyak lah aku membebel nanti jd sampai sini dulu..

Jangan risau sebab aku takkan melupakan belog aku yang cute mcm empunya belog.. Ngee.. Berbakul-bakul aku angkat.. :)

Shut up now.. ;)

Senyum selalu :)

Wednesday, September 28, 2011

Penghujung Cintaku

Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini telah ada yang miliki

Tiba diriku di penghujung mencari cinta, diri ini tidak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Tiba diriku di penghujung mencari cinta
Hati ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu

:: Pasha (Ungu) feat Adelia ::

Sumber: lirikmusikartis ::

Azan Subuh da berkumandang

Assalamualaikum..

Azan subuh da berkumandang.. Aku masih lagi belum melelapkan mata kerana menyiapkan tugasan yang belum selesai..

Selamat menunaikan solat fardhu Subuh.. Sesungguhnya, solat itu lebih baik daripada tidur..

Okay, aku nak menunaikan kewajipan ku dulu.. Sama2 lah kita melaksanakannya ya.. Selamat beramal..

Selepas solat subuh.. Antara tidur atau meneruskan tugasan? Jawapannya bakal ku update d entri yang baru..

Selamat menunaikan Solat..

Hello-hello!

hELLO-Hello

:: Adobe Illustrator CS3 is nOT rESPonding ::

Thank You Ai (:

:: 3:30AM ::

Laporan Projek

Assalamualaikum..

hey semua.. Bertemu kembali walaupun da pukul 1:55 am[start menaip].. Jam my beloved lappy tau ;)

Entri diteruskan tanpa intro yang memanjang dan membosankan korang tp aku rasa tak bosan kot. ngee.. Eya2 jak aku nii.. Pendapat orang, mana boleh kita nilaikan dengan mata kasar kn? aku betul atau salah itu terpulang kepada pembaca ya..

Ceh! kata tak nak intro yang panjang tp macam da panjang jak nii.. Whatever.. Wah! keluar bahasa kedua aku.. Jangan marah nnt cepat tua.. ;)

Okay, tajuk entri aku pada pagi buta ini adalah Laporan Projek.. Ermmm. orang2 yang lain sibuk melayan mimpi maka aku menyiapkan laporan projek..

Walaubagaimanapun, aku kena berjuang sehingga habis bagi menyiapkan laporan projek kerana aku dapat nasihat percuma dr senior aku yang telah melalui dalam menyiapkan laporan projek..

Nasihat senior: Buat awal-awal laporan projek, Jangan last minute buat dan menyesal.. Sebab melalui laporan projek, kita boleh mendapatkan markah lebih baik.. Jd buat laporan projek sebaik mungkin..

Insya Allah, senior.. Nasihat mu akan aku ikuti dan ingati sebagai kekuatan untuk aku membuat laporan projek dengan lebih baik dan bersemangat..

Terima kasih senior.. Okay, aku nak meneruskan kembali menyiapkan laporan projek aku..

Kalu ada jodoh, kita jumpa lagi ya..

Laporan PROJEK..

Senyum Selalu :)

Monday, September 26, 2011

Final exam da habis tp..

Assalamualaikum..

Selamat malam semua.. Bertemu kembali di entri yang ter-rajin nak taip.. Ngee.. Okay, kamu-kamu semua apa khabar? Aku harap semuanya berada dalam keadaan yang sihat ya..

Alhamdulillah, sempena minggu terakhir bulan September dan syawal pun akan berakhir juga jd aku berharap semuanya berjalan dengan baik..

Tanpa intro yang panjang, entri ku pada malam yang nyamaan dan sejuk ini adalah final exam da habis tp.. Jeng3x.. Sapa yang nak jawab? Semestinya, aku yang akan memberikan jawapan itu..

Walaupun, final exam da habis tp tugasan projek akhir masih belum berakhir.. Ermmm, aku sibuk dengan design produk2 wajib, produk pilihan dan produk tambahan..

Selain itu, sibuk dengan persediaan diploma show.. Ermmm, kesibukan melanda diri walaupaun final exam da habis..

Alhamdulillah, aku bersyukur.. Walaupun dugaaan melanda diri dan kawan2 tetapi kami dapat mengawal diri daripada terus dikuasai..

Aku hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah S.W.T.. Semoga, segala dugaan yang menimpa kami, membuatkan kami menjadi insan yang lebih kuat dan tabah menghadapinya dan menyelesaikannya.. Amin ya Rabb..

Sesungguhnya, kami hanya mampu mengaduh dan meminta pertolongan kepada Allah S.W.T.. Semoga, segala-galanya tenang dan terkawal.. Amin ya Rabb..

Okay, sampai sini dulu taipan aku untuk d kongsikan..

Senyum selalu [Sesungguhnya, senyum sungguh berharga] (:

Sunday, September 25, 2011

Rain masuk tentera

RAMAI peminat Rain masih kecewa dengan keputusan superstar itu untuk menyertai pasukan tentera walaupun tidak mengetahui tarikh sebenar kemasukannya kerana belum ada kata putus daripada pihak pengurusan Rain sendiri.

Pada 15 September lalu, jurucakap bagi pihak Rain berkata: “Rain akan menyertai pasukan tentera pada Oktober ini dan merancang untuk mengadakan sidang akhbar sehari sebelum kemasukannya itu.”

Sidang akhbar itu akan diadakan di Seoul sempena konsert jelajah Rain di seluruh Korea Selatan. Dijadualkan berlangsung pada 24 September (semalam), dia juga membincangkan mengenai perasaannya apabila menyertai pasukan tentera, perancangan sebelum menyertai tentera dan penampilan terakhirnya di kaca TV.

Dia juga akan berkongsi cerita mengenai album baru yang sedang diusahakan bersama J.Y Park. Rain yang sedang sibuk dalam siri konsert jelajah The Best Show juga telah selesai penggambaran filem terbarunya, Emergency: Close to the Sun.”

Sumber: my.Metro.Ahad

Wednesday, September 21, 2011

United, Arsenal mara ke pusingan keempat Piala Carling

LONDON: Manchester United mempamerkan sentuhan berbisa apabila menundukkan Leeds 3-0 untuk mara ke pusingan ketiga Piala Carling manakala Arsenal terpaksa bangkit daripada ketinggalan satu gol bagi menewaskan kelab kurang ternama, Shrewsbury 3-1 sekali gus mengelak daripada kekalahan memalukan.

Bekas penyerang England, Michael Owen menyumbatkan dua gol dan pemain sayap veteran, Ryan Giggs menambah dengan gol ketiga bagi memastikan kemenangan United ke atas Leeds dalam pertemuan di Elland Road.
Arsenal yang menurunkan pemain simpanan dan terpaksa bekerja keras untuk mengesahkan kemaraan ke pusingan keempat selepas dikejutkan dengan gol awal Shrewsbury menerusi James Collins pada minit ke-16.
Sekiranya kalah kepada kelab bahagian tiga itu pasti menambah tekanan ke atas Pengurus Arsenal, Arsene Wenger selepas anak buahnya mempamerkan permulaan memalukan pada awal musim. - AP

Sumber: BeritaHarian.Online

Pagi ini..

Assalamualaikum..

Selamat tidur semua.. Ngeee.. Kepada yang da tidur lah.. Kepada yang masih berjaga macam aku ini, SELAMAT PAGI :)

Pagi ini merupakan tajuk entri aku.. Wah! da lama tak update belog pada pagi-pagi buta macam ini.. Hal maklum lah, masa tak mengizinkan..

Pagi ini, aku baru jak lepas buat revision bersama kawan-kawan.. Biasa lah musim durian.. Opssss, musim final exam lah.. ngeee.. Jadi waktu tidur kena di korbankan seketika..

Alhamdulillah, semoga revision yang kami lakukan akan memberikan kemudahan kepada kami untuk menjawab soalan esok pada pukul 2:15 ptg.. Amin ya rabb..

Opsss, aku terlupa nak nyatakan subjek apa erk yang kami sibuk buat revision? .. Hehehe.. Subject Supervisory Management... Wah! management tuu, emmm, faham-faham lah ye.. :)

Oh ya, tip aku untuk mengingati dan memahami fakta adalah menyanyi sambil membaca.. Bermaksud, sambil membaca fakta yang nak diingat tu, aku selitkan dengan lagu yang aku suka atau kerap aku nyanyi tp pastikan jangan lupa lirik tau.. Selamat mencuba.. Jangan terlebih nyanyi dr study pula.. :)

Tetapi kepada sesiapa yang boleh mengingati dan memahami fakta tanpa musik sendiri.. Teruskan lah ya.. Cara-cara orang belajar, berlainan sebenarnya.. Betul tak? Jd korang jawab lah sendiri ya ;)

Selain itu, tip adik kepada Anis.. Membaca sambil tutup mata.. Naa, macam na tuu.. Mesti kamu2 tahu punya kan ;)

Walaubagaimanapun, kami telah berusaha.. Kami hanya mampu berserah jak.. Insya Allah, dengan berkat usaha kami, kami akan dapat apa yang kami usahakan.. Amin ya rabb..

Ermmm, aku rasa sampai sini dulu untuk pagi ini.. Sampai ketemu di entri yang berikutnya.. Rajin-rajin lah singgah belog aku erk.. Ngee..

Aku nak undur diri untuk menutup mata dulu sebab esok kena bangun tuk solat subuh pula.. Jd jum kita tidur dulu.. Esok, lepas solat subuh kita sambung buat revision pula.. Da2..

Selamat malam (p/s: baca doa sebelum tidur tau) ..

Senyum selalu :)

Sunday, September 18, 2011

Alhamdulillah.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, bertemu lagi di entri yang baru pada malam ini.. Semoga segala yang dirancang pada hari ini berjalan dengan lancar.. Amin..

Alhamdulillah, revision for subject QC berjalan dengan lancar walaupun ada rasa mengantuk dalam membuat revision.. Bagi aku, itu adalah perkara biasa..

Alhamdulillah, sampai juga puasa ku pada hari ini.. Berbuka ala kadar jak.. Alhamdulillah..

Alhamdulillah, aku masih lagi meneruskan revision aku bersama kawan2 yang lain.. Aku berharap, apa yang kami belajar akan kami dapat dan fahami.. Amin.. Ya Allah, hanya pada mu hamba berserah.. Sesungguhnya kami telah berusaha.. Amin ya rabb..

Okay, sampai sini dulu.. Aku masih ingin meneruskan revision aku.. Doakan aku dan rakan-rakan yang bakal menghadapi peperiksaan akhir pada hari esok dan hari2 seterusnya.. Amin.. Thanks..

Senyum celalu ;)

Tengahari

Assalamualaikum..

Selamat tengahari semua.. Wah! da tengahari dah, sekejap jak masa berlalu kan.. Walaubagaimanapun, selamat makan tengahari ya..

Alhamdulillah, aku berpuasa hari ini.. Masuk hari ini, hari keempat da aku Qada puasa bulan Ramadhan disertakan puasa sunat 6 syawal.. Aku berharap korang seperti aku.. Ganti puasa dan puasa sunat...

Ermm, intro entri ini terpanjang pula.. Saja jak nak kongsi cerita ku bersama korang semua.. Bukan selalu ada kesempatan untuk update belog ku ini..

Tengahari merupakan tajuk entri ku.. Tengahari nii, aku meneruskan revision aku.. revision subject QC (Quality Control).. Semalam aku study sampai pukul 1:30 pagi jak sebab mata da berkata-kata untuk tidur jd aku tidur lah :)

Jd tengahari ini, aku meneruskan revision aku.. Semoga segala yang aku belajar akan masuk dan aku faham supaya senang aku menjawab soalan esok.. Amin ya rabb.. Sesungguhnya hamba mu ini telah berusaha, hanya pada mu hamba berserah.. Amin..

Okay, jumpa lagi..

Senyum selalu :)

Saturday, September 17, 2011

Bila mau study

Assalamualaikum..

Cak kun cak.. hikhikhik.. Apasal aku kembali ke dunia belog lagi.. ngeee.. Segan lah pula sebab baru lepas post entri terbaru td..

Okay, entri diteruskan tanpa menaip intro yang panjang.. Entah lah kenapa aku ter-rajin sangat nak menaip pada malam ini.. Walaubagaimanapun, Anis tak kisah.. ;)

Entri bila mau study.. Ermm, bila mau study sebab first paper for my final examination on monday.. Oh my, aku tak buat revision lagii.. Aku kena study jd bila mau study.. Tanya kepada diri ku sendiri kerana tiada orang lain yang boleh study untuk aku..

Okay, entri bila mau study berhenti di sini kerana aku nak basuh kain yang bertimbun dulu dan study malam sikit.. (:

Doakan aku dan rakan2 ya.. Semoga kami menjawab soalan dengan tenang tanpa merasa was2.. Amin.. Semoga berjaya semua.. Amin..

Senyum celalu :)

Bila orang gelak ttg kita

Assalamualaikum..

Selamat malam semua.. Ku berharap (macam tajuk lagu pula.. hik3..) korang semua sihat di samping orang-orang yang korang sayang.. Amin..

Aku meneruskan entri dengan tajuk bila orang gelak ttg kita.. Ermmm, terasa juga lah bila orang gelak ttg kita.. Walaupun cuma bergurau tetapi agak2 lah kn.. Jaga lah perasaan orang juga..

Ceh! asal aku sensitif pula malam yang tak berapa nak sunyi ni.. Walaubagaimanapun, aku tetap kena cool.. ;)

Okay, aku da nak okay nii.. Ceh! adakah ianya realiti atau sekadar kenyataan untuk menyedapkan hati yang satu ini.. Apa2 pun aku akan terus gumbira .. ;)

Lalalaalalalala.. Injit-injit semut, siapa sakit naik atas.. hikhik..

Sampai sini dulu.. Da2..

Senyum celalu :)

Thursday, September 15, 2011

Semangat yang hilang

Assalamualaikum..
Selamat malam semua.. Bertemu kembali di entri yang terkini..

Wah! Aku kembali bercerita lg.. Setelah lama menghilang d sebabkan kekangan masa yang tak mengizinkan..

Biasa lah, tahun ini merupakan tahun terakhir ku di uitm shah alam.. Insya Allah, kalau rezeki aku masih d sini.. Aku akan meneruskan perjuangan ku di sini..

Opss, memanjang intro aku.. Ngee.. Macam tak kenal aku.. Hihihik.. Aku adalah aku..

Entri d teruskan.. Semangat yang hilang.. Ermm, di mana harusku cari? Semangat harus kembali untuk meneruskan segala-galanya.. Amin..

Ya Allah, berikan hamba mu ini semangat untuk meneruskan segala-galanya.. Amin ya rabb..

Okay, sampai sni dulu.. Smpi ketemu d entri yg lain pula..

Senyum selalu :)

Monday, September 12, 2011

30,414 mohon rayuan ke IPTA

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi menerima sebanyak 30,414 permohonan rayuan untuk kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)/Setaraf (Ijazah Pertama) Sesi Akademik 2011/2012.

Daripada jumlah itu, sebanyak 16,159 atau 53.13 peratus permohonan rayuan diterima daripada calon memiliki kelayakan diploma atau setaraf, 12,183 atau 40.06 peratus (STPM), 1,057 atau 3.48 peratus (matrikulasi/asasi) dan 1,015 atau 3.34 peratus (Sijil Tinggi Agama Malaysia/STAM).
Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi (JPT), Prof Datuk Dr Rujhan Mustafa, berkata Mesyuarat Pemilihan Bersama Rayuan akan diadakan mulai Isnin depan sehingga 15 September ini.
Beliau berkata, keputusan permohonan rayuan itu akan diumumkan pada 17 September ini mulai jam 12 tengah hari melalui url upu.mohe.gov.my yang mana calon boleh mencetak surat tawaran menerusi laman web IPTA berkaitan dan mereka yang berjaya dijadual mendaftar di universiti mulai 19 September ini.

Dasar pemilihan rayuan ialah untuk mengisi kekosongan tempat yang berlaku selepas pendaftaran pelajar baru ke IPTA. Isu berbangkit kerana pemohon tidak berpuas hati dengan tawaran atau gagal mendapat tempat, perlu ditangani secara berhemah oleh kementerian.

Mengenai isu yang berbangkit, dikenal pasti antara faktor calon tidak mendapat tawaran ijazah pertama ialah tidak memenuhi syarat am ditetapkan. Mungkin calon tidak mendapat pendedahan maklumat tepat dan terkini daripada guru bimbingan dan kaunseling di sekolah mengenai dasar serta prosedur permohonan ke IPTA.

Selain itu, calon juga kurang meneliti syarat khas program ditetapkan bagi pengajian yang dimohon melalui e-panduan disediakan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar JPT. Akibatnya, calon tidak bijak memilih program pengajian bersesuaian dengan kelayakan dimiliki.
Satu lagi faktor ialah kecenderungan calon memohon program pengajian popular atau kompetitif di IPTA yang berfokus di Lembah Klang saja walaupun memiliki kelayakan rendah dan tidak memenuhi syarat khas program ditetapkan oleh IPTA berkaitan. Calon kurang bijak serta tidak strategik dalam pemilihan program pengajian dan juga IPTA ketika mengemukakan permohonan sehingga menyebabkan mereka tidak terpilih, katanya kepada Berita Harian, semalam.

Seterusnya, Rujhan berkata, kementerian juga mengenal pasti ramai calon aliran sastera, terutama berkelayakan STPM dengan purata nilai gred kumulatif (PNGK) tinggi, tidak mendapat tawaran kemasukan kerana kekurangan tempat disediakan IPTA bagi program pengajian yang dimohon.

Beliau berkata, ada calon aliran sains dengan PNGK tinggi pula memohon program pengajian Sains Kesihatan Bersekutu yang mempunyai bilangan tempat kemasukan terhad.

Akibatnya ketika pemilihan, calon hanya dapat ditawarkan program pengajian yang ada kekosongan, iaitu sains gunaan, sains tulen, kejuruteraan, teknologi dan sains komputer, katanya.

Sumber: BeritaHarianOnline.

Red Devils makin panas

Kami berhak di atas: Fergie

BOLTON: Sir Alex Ferguson percaya Manchester United berhak memimpin carta Liga Perdana Inggeris kerana mereka berdepan permulaan sukar, musim ini selepas membelasah Bolton 5-0, kelmarin.

United sekarang sudah menyumbat 18 gol dalam empat perlawanan liga dan Wayne Rooney mencatat hatrik kedua berturut-turut disokong Javier Hernandez, membolehkan mereka memimpin carta dengan kelebihan jaringan.

Ini bermakna barisan Ferguson sudah bersedia menanti kunjungan Chelsea, Ahad ini sebagai fokus utama dalam minda mereka dan bos Old Trafford itu mengerti kemenangan ke atas pasukan Andre Villas-Boas akan membolehkan United meneruskan saingan domestik dan Eropah yang memasuki musim luruh dalam kedudukan lebih baik.

"Anda hanya perlu memberi tumpuan kepada diri sendiri," kata Ferguson.

"Ia adalah permulaan sukar musim ini, kami terpaksa berdepan semua nama besar. Kami akan menentang Chelsea Ahad ini. Ini adalah permulaan yang sibuk dan jika kami berjaya melepasinya, kami akan berjaya."

Rooney menegaskan mereka seharusnya dapat menjaringkan lebih banyak gol di Stadium Reebok.

"Ini adalah perlawanan pertama saya bergandingan dengan Javier musim ini dan kami berjaya menjaringkan gol, ia amat hebat," kata Rooney. - AFP

Sumber: BeritaHarianOnline

Saturday, September 10, 2011

Pertandingan Fotografi Tawar Hadiah RM20,000

KUALA LUMPUR – Pertandingan Fotografi Kemerdekaan 1Malaysia yang menawarkan hadiah sehingga RM20,000 kepada johan pertandingan merupakan antara beberapa aktiviti yang diwujudkan oleh Jabatan Penerangan sempena sambutan kemerdekaan negara ke-54.

Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Ibrahim Abdul Rahman berkata pertandingan yang terbuka kepada jurukamera amatur dan profesional dan bermula sejak 1 Sept lepas itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

“Tahun lepas kita dapat 58 penyertaan sahaja tetapi tahun ini kita memperolehi sehingga 400 penyertaan dari seluruh negara, jadi ia mendapat sambutan yang begitu hebat daripada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Kembara Merdeka Jalur Gemilang Aidilfitri 2011 di Dataran Kuarters Kompleks Kerajaan di Jalan Duta, di sini.

Program tersebut yang merupakan kesinambungan daripada program Kempen Kibaran Jalur Gemilang diadakan bermatlamat menyemarakkan semangat kemerdekaan di kalangan rakyat negara ini.

Ibrahim berkata selain pertandingan fotografi tersebut, pihaknya turut meneruskan kempen kibar jalur gemilang yang berlangsung sejak 1 Ogos lepas.

Beliau berkata bagi menyemarakkan semangat kemerdekaan, pihaknya turut mengadakan konvoi merdeka di seluruh negara melibatkan 15 buah kenderaan pacuan empat roda yang menjelajah 149 buah daerah di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak. – BERNAMA

Credit to>>mynewshub.my ;)

Wednesday, August 10, 2011

Penuntut Malaysia Dipukul Perusuh

KUALA LUMPUR: “Anak saya bukan saja dipukul hingga patah gigi dan rahang, tetapi dia disamun sekumpulan lelaki sebaik melalui satu kawasan rusuhan di London,” kata Rossli Harun, 49, bapa pelajar Malaysia di Universiti Kaplan, London, Asyraf Haziq, 20.

Rossli berkata, dia dihubungi Mara dari bahagian pelajar luar negara pagi semalam, memberitahu mengenai kejadian menimpa anaknya itu.

Menurutnya, daripada maklumat yang diperoleh, anaknya serta seorang kawan Mohd Fariz ketika itu dalam perjalanan untuk berbuka puasa di rumah pelajar senior mereka.

Rossli yang bekerja sebagai Pengurus Eksekutif Bangunan berkata, dia terkejut dengan berita itu kerana beberapa jam sebelum kejadian, Asyraf ada menghubunginya untuk bertanyakan khabar ibu serta keluarga lain.

“Rasa macam tak percaya kerana dia baru saja telefon kira-kira jam 11 malam semalam (kelmarin), tiba-tiba pagi tadi (semalam) kira-kira jam 9 pagi, kami dikejutkan dengan berita yang menimpa Asyraf.

“Saya ada juga menghubungi Wisma Putra untuk mengetahui mengenai keadaan rusuhan di sana, namun dimaklumkan tiada rakyat atau pelajar Malaysia yang terbabit,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Katanya, video bagaimana Asyraf dipukul dan disamun tersebar dalam YouTube di Internet. Namun, dia bersyukur anaknya itu selamat dan kini dirawat di hospital.

“Kami juga difahamkan, Asyraf akan dibedah esok (hari ini) untuk merawat rahangnya yang patah. Saya sekeluarga begitu bimbang dan bersedih dengan apa yang menimpa anak, tambahan dia baru saja sebulan di sana melanjutkan pelajaran.

“Jika ada peluang saya dan isteri akan ke London untuk melihat keadaannya, tapi ia bergantung pada perkembangan rusuhan di sana. Tak sangka perkara ini boleh berlaku, lebih-lebih lagi menjelang Syawal ini, Asyraf tidak dapat pulang kerana baru saja di sana,” katanya.

Menurutnya lagi, jika perlu dia meminta Mara membawa pulang anaknya kerana dalam keadaan sekarang, Asyraf mungkin terpaksa menangguhkan pelajaran.

Sementara itu, Bernama melaporkan, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, Asyraf tidak kritikal dan hanya cedera di bahagian rahang dan kini dirawat di Royal London Hospital.

“Pelajar itu tidak terbabit dalam rusuhan, tetapi dia diserang sekumpulan perusuh ketika keluar dari tren bawah tanah ketika dalam perjalanan menziarahi rakannya untuk berbuka puasa di utara London,” katanya pada majlis berbuka puasa di Institut Kemajuan Desa (Infra).

Oleh Muhammad Apendy Issahak
apendy@hmetro.com.my

sumber:myMetroOnline

Doa Ramadhan Hari Kesepuluh

"Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai tempat tujuan orang yang memohon."

Amin Ya Rabbal Alamin.

Monday, August 8, 2011

Doa Ramadhan Hari Kelapan

"Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim, pemberi makanan, penyebar salam dan bergaul dengan mulia, dengan kemuliaan Mu tempat berlindung orang yang berharap."

Amin Ya Rabbal Alamin.

Dua gol Nani bantu United tewaskan City

LONDON: Manchester United bangkit daripada ketinggalan 2-0 pada separuh masa pertama untuk menewaskan Manchester City 3-2 bagi memenangi Perisai Komuniti di Stadium Wembley sebentar tadi.

Joleon Lescott dan Edin Dzeko meletakkan City dua gol di depan pada separuh masa pertama sebelum Chris Smalling dan Nani menyamakan kedudukan untuk juara Liga Perdana Inggeris itu pada awal separuh masa kedua.

Nani menjaringkan gol kemenangan pada masa kecederaan. - AFP

Sumber: Berita Harian Online

Alhamdulillah, Kini 8 Ramadhan 1432H

Assalamualaikum..

Lebih kurang seminggu aku tak update belog..Akhirnya aku update belog juga.. Alhamdulillah, kerana aku masih diberikan peluang untuk bernafas dan melayari setiap detik-detik masa yang berlalu..

Alhamdulillah, kini 8 Ramadhan 1432H.. Sesungguhnya, 7 Ramadhan telah berlalu pergi.. Ermmm, begitu cepat 7 Ramadhan itu berlalu.. Kini 8 Ramadhan 1432H.. Semoga sepanjang 7 Ramadhan yang berlalu itu diisi dengan sebaik-baiknya.. Alhamdulillah..

Alhamdulillah, sepanjang bulan Ramadhan ini.. Ibadah kepada Allah S.W.T.. bertambah kerana mengerjakan solat sunat terawih... Alhamdulillah, aku dan kawan-kawan mengimarahkan lagi surau yang terdapat di Kolej sepanjang bulan Ramadhan..

Alhamdulillah, semoga Ramadhan tahun ini memberikan 1001 keberkatan kepada kita semua.. Insya Allah, amin ya rabbal alamin..

Sama-sama lah kita mengimarahkan masjid dan surau yang berdekatan dengan kita..

Selamat beramal..

Alhamdulillah, Kini 8 Ramadhan 1432H

Tuesday, August 2, 2011

Nyum-nyum --->>> Carl's Jr before Ramadhan 1432H

Bismillahirrahmannirrahim
[sebelum makan]

Posing sebelum makanan sampai ;)

Wah! tamaknya aku..ngee.. Posing je tak tamak pun ;)

Argghhh, Izzati Roslan bagi makan aku.. hik3..

Posing sambil makan-makan-makan

Semua sibuk posing.. Aku boleh makan pula.. Ngee ;)

Muka kenyang daa

Snap 1.2.3 ^_^

Alhamdulillah
[selepas makan]

Credit to:
Photos by dslr Izzati Roslan ^_^

Monday, August 1, 2011

1 Ramadhan 1432H bersamaan 1 Ogos 2011

Assalamualaikum..

1 Ramadhan 1432H bersamaan 1 Ogos 2011.. Salam Ramadhan kepada muslimin dan muslimat.. Semoga Ramadhan kali ini memberikan 1001 keberkatan kepada kita semua.. Insya Allah, amin ya rabbal alamin..

1 Ramadhan 1432H bersamaan 1 Ogos 2011.. Selamat Hari Lahir yang ke-50 kepada mummy tersayang dan tercinta.. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. Amin ya rabbal alamin.. I love you mummy.. I miss you so much.. much love from Anak mu..

plezz, smile mummy ^_^

1 Ramadhan 1432H bersamaan 1 Ogos 2011.. Happy birthday to baby Rayyan.. Semoga menjadi anak soleh kepada ibu dan ayah.. Amin.. Rayyan merupakan cucu pertama mummy belah keluarga mummy.. Rayyan merupakan anak kepada my big cousin :)

my name is Muhammad Azfar Rayyan..

1 Ramadhan 1432H bersamaan 1 Ogos 2011

..Happy birthday to mummy and baby Rayyan..
much love from Anis

..Salam Ramadhan 1432H..

Sunday, July 31, 2011

Tahun ke-3

Assalamualaikum..

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Syed Danial Syed Ahmad mengumumkan tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Isnin, 1 Ogos 2011 bagi mengikut perintah Yang di-Pertuan Agong setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Selamat malam semua.. Selamat Menyambut Bulan Ramadan 1432H.. Semoga Ramadan kali ini lebih bermakna..

Entri di teruskan tanpa intro yang panjang.. Tahun ke-3 merupakan tajuk entri ku pada malam ini..

Ini merupakan tahun ke-3 ku berpuasa di perantauan tanpa keluarga tersayang dan tercinta kerana keluarga tersayang dan tercinta berada di kampung halaman manakala aku berada di perantauan..

Aduh, sayu hati ini.. Rindu bersahur dan berbuka bersama keluarga pada 1 Ramadan dan seterusnya.. :'(

Walaubagaimanapun, aku masih ada kawan-kawan yang memahami diri ku ini.. Terima kasih semua.. Korang lah keluarga ku di perantauan ini..

Tahun ke-3 ku berpuasa, bersahur dan berbuka bersama korang semua.. Thanks again :)

Mohon ampun dan maaf atas salah dan silap..

Tahun ke-3

Friday, July 29, 2011

Padan muka aku

Assalamualaikum..

Lalalalala.. Apa khabar semua? Aku disini alhamdulillah sihat.. Bertemu lagi di entri yang terkini pada hari Jumaat ini.. Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari.. Semoga kita mengisi setiap detik dan masa pada hari Jumaat dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah dan diredhai... Insya Allah, amin..

Tanpa intro yang panjang.. Aku meneruskan perkongsiaan ku bersama korang.. Aku harap korang terima aku seadanya.. Opssss, apa yang aku mengarut ini... Adakah aku mengarut? I'm sorry, If I :D

Okey.. Padan muka aku adalah kerana aku sendiri.. ngeeee.. Semalam, selepas aku update belog tersayang.. Aku menonton movie.. Wah! macam rajin pula aku menonton movie.. ngee.. Da tengah malam tapi aku masih menonton movie.. :)

Wah! movie apakah yang aku tonton? Semestinya movie HINDUSTAN... ngeee.. Hindustan mali tu.. Padan muka aku sebab mata bengkak sebab menangis bagai nak rak.. huhuhuh..T_T

Movie hindustan itu bertajuk Kal Ho Na Ho.. Kepada yang belum menonton, Selamat Menonton ya :)

Padan muka aku..

Thursday, July 28, 2011

Walaupun tewas, Harimau Malaya tetap dihati

Assalamualaikum..

Tanpa intro yang panjang.. Jum mulakan entri yang baru.. Sesungguhnya, malam ini perlawanan Malaysia vs Singapura.. Walaupun tewas, Harimau Malaya tetap dihati..

Terima kasih harimau Malaya.. Aku bangga dengan harimau Malaya.. Walaupun tewas, Harimau Malaya tetap dihati..

Terima kasih kepada penjaga gol Malaysia kerana telah menjaga kubu dengan terbaikkk, walaupun bolos 1 gol tetapi itu tidak mematahkan semangat penjaga gol Malaysia.. Terima kasih Apek.. :)

Terima kasih juga kepada Safee Sali kerana telah memberikan gol kepada Malaysia.. Safee Sali terbaikkk..

Terima kasih yang tak terhingga kepada pemain-pemain Malaysia kerana tidak berputus asa menyerang dan menjaga pertahanan.. Korang terbaikkkk sangat..

Terima kasih juga kepada Datuk K. Rajagopal -Jurulatih Malaysia

Tidak dilupakan kepada penyokong-penyokong Harimau Malaya.. Teruskan menyokong Harimau Malaya..

Walaupun tewas, Harimau Malaya tetap dihati

Bengang betul!!!!!

Assalamualaikum..

Selamat malam semua.. Aku berada dalam keadaan bengang dengan pemain Singapura.. Macam apa jak dorang main.. Huhuhuh.. Harapkan pemain import jak.. Asyik-asyik, lengah-lengahkan masa..

Walaubagaimanapun, aku tetap bengang dengan pemain Singapura.. Suka hati dorang jak.. Macam apa jak dorang buat-buat sakit lah... Itu ini lah.. Aduiiii, macam-macam lah... Bengang betul!!!!!...

Huhhh, aku tetap bengang juga lagi... Aiiiiii, tak abis lagi bengang betul aku ini !!!!!! Padan lah pemain Malaysia ketuk kepala penjaga gol Singapura.. Sorry penjaga gol, kau buat pemain Malaysia bengang betul dengan kau!!!!!..

Bengang betul!!!!!!

Wednesday, July 27, 2011

Semua 85,000 tiket perlawanan Malaysia-Singapura habis

PUTRAJAYA: Semua 85,000 tiket yang disediakan untuk perlawanan timbal balik pusingan kedua kelayakan Piala Dunia antara Malaysia dan Singapura di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini malam esok, habis dijual, kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek, hari ini.

Beliau berkata, penjualan tiket yang menggalakkan dan di luar jangkaan itu membuktikan sokongan padu rakyat Malaysia terhadap pasukan bola sepak kebangsaan, Harimau Malaya tetap kukuh.

"Petang ini semua 85,000 tiket sudah habis dijual yang membuktikan rakyat Malaysia sememangnya yakin dengan pasukan kebangsaan.

"Saya menyeru semua penyokong datang memberi sokongan padu sehingga kita menang saingan ini," katanya kepada Bernama ketika ditemui dalam tren KLIA Transit dalam perjalanan ke KL Sentral bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, serta anggota Kabinet yang lain bagi kempen kibar Jalur Gemilang.

Sebanyak 60,000 tiket dibeli pada hari pertama tiket perlawanan itu dijual semalam.

Malaysia kalah 3-5 pada perlawanan pertama di Stadium Jalan Besar di republik itu, Sabtu lalu. - BERNAMA

Sumber: Berita Harian Online

Tuesday, July 26, 2011

60,000 Tiket Perlawanan Malaysia-Singapura Telah Dijual

KUALA LUMPUR – Sejumlah 60,000 tiket untuk menyaksikan perlawanan kedua pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 di antara Malaysia dan Singapura, Khamis ini telah dijual.

Kesemua 60,000 tiket telah dibeli pada hari pertama tiket perlawanan itu mula dijual di tiga stadium yang dipilih.

“Kita (FAM) memang menjangkakan sambutan begitu menggalakkan khususnya di kalangan peminat tempatan,” kata pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk S. Sivasundaram kepada Bernama.

Menurut beliau sebanyak 25,000 tiket telah diagih-agihkan untuk jualan di Stadium Nasional Bukit Jalil dan masing-masing 12,500 tiket lagi untuk dijual di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Stadium Shah Alam.

Katanya, kesemua tiket yang diperuntukkan untuk jualan di Stadium Nasional habis dijual setakat pukul 3.30 petang manakala di dua lagi stadium pada pukul 5 petang.

Mengikut jadual asal, kaunter-kaunter tiket di ketiga-tiga stadium beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 7 malam dan akibat sambutan yang di luar jangkaan, kaunter ditutup lebih awal.

Selain jualan terus tiket di kaunter-kaunter tiket, Sivasundaram berkata sebanyak 10,000 tiket telah ditempah dan dibeli melalui dalam talian iaitu di laman web www.tickethotline.com.my.

Daripada jumlah 60,000 tiket itu, 2,000 adalah daripada penyokong Singapura.

“Baki 25,000 tiket yang ada akan dijual esok di ketiga-tiga stadium bermula pukul 9 pagi,” katanya.

Mengenai rungutan sesetengah penyokong yang tidak dapat membeli tiket hari ini, Sivasundaram berkata: “Terdahulu sebelum ini kita telah umumkan yang kita akan menjual tiket-tiket berkenaan selama tiga hari bermula Selasa.

“Kalau kita jual habis semua tiket hari ini, macam mana pula bagi pembeli yang merancang untuk membelinya esok atau lusa. Kita tidak boleh puaskan hati semua pihak,” tambah beliau.

Credit to mR.Google

Sumber: mynewshub.my

Kelebihan Surah Al-Mulk

Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Di sini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Diantaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun unutuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk."

Credit to http://nuursyifa.blogspot.com/2008/03/kelebihan-surah-al-mulk.html

-SEMOGA MENJADI AMALAN KITA BERSAMA-
INSYA ALLAH

SELAMAT MENUNAIKAN SOLAT FARDHU MAGHRIB BAGI KAWASAN SHAH ALAM DAN KAWASAN-KAWASAN YANG SAMA WAKTU DENGANNYA..

eMEDIK: Kedudukan Jerawat

DAHI

Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih. Stress kumpulan ini biasanya panas baran. Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yang cukup dan minum air banyak.

HIDUNG

Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi.

DAGU

Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI

Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN

Fungsi paru-paru mungkin tidak normal.

PADA BADAN (BELAKANG dan DEPAN)

Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

Credit to Pak Ngah - Farit Ismeth Emir

Monday, July 25, 2011

Johor Darul Takzim

Assalamualaikum..

Hello awok-awok.. Ngee.. Apa khabar semua? Bertemu kembali kita di entri baru.. Setelah dua hari aku tak update belog terasa rindu pula dekat korang semua.. :)

Semasa ketiadaan aku selama dua hari adalah.. Aku berada di Johor Darul Takzim.. Alhamdulillah, sampai juga aku ke negeri Johor Darul Takzim..

Terima kasih kepada keluarga Syifaa Azmy kerana bawa aku balik kampung mereka.. Kampung mereka terletak di Kg. Lukut, Kota Tinggi..

Seronok berada di kg.. Perasaan rindu terhadap kg. Halaman sendiri terubat juga walaupun tak balik kg. sendiri tetapi dapat balik kg. orang lain pun jadi juga..

Aku seronok sangat.. Antara pengalaman sepanjang 2 hari 1 malam aku berada di kg. Syifaa' Azmy adalah:

Hari Pertama:

1. Tengok Busu Syifaa' Azmy buka durian.. Wah! nampak senang je tetapi sebenarnya tidak sebab kena cari line katakan..

2. Tengok Syifaa' dan adik beradik termasuk Busu, Sepupu, Ayah dan Mama Syifaa' makan durian..

3. 4 orang tidur 1 katil [ info: sepatutnya 2 orang je... hik3... Pengalaman yang tak mungkin ku lupakan]..

Hari kedua@hari terakhir

1. Selepas solat subuh.. Kami bersiap-siap ke dusun untuk kutip durian.. Wah! pengalaman paling indah.. Tak pernah-pernah kutip durian setelah gugur pada malam hari.. Akhirnya, aku merasa pengalaman kutip durian.. Seronok yang tak terhingga..

2. Makan durian lagi.. Setelah di kutip, mestilah kena makan pula.. Ngee.. Ayah Syifaa' pula yang buka.. Wah! adik beradik Syifaa' da bersiap sedia untuk makan durian..

3. Wan/Nenek Syifaa' buat jemput-jemput Udang.. Sedap ohh.. :) [ info: aku makan banyak sekali.. Ngee .. terubat jemput-jemput pisang nenek ku kat kg. huhuh..]

5. Sambal Sardin Goreng dan gulai ayam masakan Wan/Nenek Syifaa memang terbaikkkk :)

Tengahari, kami pulang ke Kuala Lumpur.. Selamat Tinggal Johor Darul Takzim.. Pengalaman sepanjang aku berada di Johor Darul Takzim takkan ku lupakan :)

Dalam perjalanan pulang, aku dapat makan Pau Muar.. Sedap juga Pau Muar.. Ngee.. Banyak juga daerah dan negeri yang dilalui..

Antaranya, Johor Bahru, Batu Pahat, Muar, Melaka, Seremban, dan Kuala Lumpur.. Wah! begitu indah perjalanan kami.. Terima kasih kepada ayah Syifaa' kerana sudi memperkenalkan tempat -tempat yang terdapat di Johor Darul Takzim..

Sampai R&R kami akan berenti sebentar untuk menunaikan solat.. Selain itu, membeli makanan.. Ngeee.. :) makan dan terus makan ;)

Sepanjang perjalanan juga, gambar-gambar kenangan tetap di rakamkan.. Seronoknya ;) Gambar-gambar bakal ku upload nanti ya.. Sekarang, aku hanya mampu berkongsi cerita je.. :)

Sebelum entri ku berakhir.. Aku nak kongsi satu rahsia.. Jeng3.. Aku sibuk cerita pasal durian.. durian.. durian.. Tetapi kenyataannya, aku tak makan durian.. hik3.. Adakah aku rugi sebab tak makan durian? Korang tolong berikan jawapan kepada soalan aku itu.. Selamat menjawab.. Ngee.. Chaiyok3.. :)

Johor Darul Takzim

Saturday, July 23, 2011

21 tahun 1 bulan 8 hari

Assalamualaikum..

Hello-hello, aku tak tidur lagi.. Ngee.. Aku berentri baru pula.. Jeng3x.. Harap maaf ya, aku tak boleh tidur jadi untuk mendapatkan tidur itu.. Aku berentri baru lagi.. :)

Semalam, genap lah 21 tahun 1 bulan 8 hari aku berada di bumi yang bertuah ini.. Alhamdulillah, sepanjang 21 tahun 1 bulan 8 hari aku menjalani hidup secara normal dan terkawal..

21 tahun 1 bulan 8 hari

Selain itu, terdapat juga dugaan dan cubaan yang aku terima.. Alhamdulillah, aku terima dan hadapi dengan redha..

Pada 21 tahun 1 bulan 8 hari juga aku telah memiliki lesen memandu P ku.. Alhamdulillah, aku berjaya memilikinya kerana banyak dugaan dalam untuk memiliki lesen memandu P ku tetapi itu tidak mematahkan semangat ku kerana banyak yang memberikan sokongan dan dorongan kepada ku terutamanya mummy dan baba.. thanks a lot to mummy n baba..

Alhamdulillah

Terima kasih kepada mummy kerana melahirkan aku tanpa mummy belum tentu aku dapat melihat dunia yang penuh dengan dugaan dan cubaan selama 21 tahun 1 bulan 8 hari..

Terima kasih juga kepada baba kerana tidak pernah putus memberikan nasihat kepada ku selama 21 tahun 1 bulan 8 hari..

Terima kasih kepada mummy dan baba kerana membesarkan, memberi makan dan pakai yang cukup, dan macam-macam selama 21 tahun 1 bulan 8 hari.. Terima kasih yang tak terhingga..

Thank you to my parents n thank you Allah

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Thank You Allah..

21 tahun 1 bulan 8 hari..

Friday, July 22, 2011

Aku Rindu Sayang Semua

Assalamualaikum..

Olaa-olaa semua.. bertemu kembali di entri yang baru.. Wah! Asal aku rajin sangat nak update belog pada malam ni ? ngeee.. Perasaan lah pula aku ni... Peace ;)

Tanpa intro yang panjang, aku berbalik kepada tajuk entri ku pada malam ini iaitu aku rindu sayang semua.. Ermmm, macam tajuk lagu Black Mentor pula- aku rindu sayang kamu..

Aku rindu sayang semua semestinya kepada family aku yang berada di kg. Halaman ku.. Ermm, rindu bangat kat dorang semua.. Tak sabar nak peluk cium mereka semua... Xoxo.. Tapi aku kena sabar dan terus sabar..

Gambar kenangan aku bersama family di majlis persandingan kazen aku

Abang yang satu, selalu takde dalam gambar family sebab abang yang satu ini suka merantau katakan.. Tapi aku tetap rindu abang yang satu ;)

Nenek dan atok bersama kazen aku

Tanpa kesabaran aku akan rebah dalam gelombang kerinduaan ku.. Aku berpegang kepada sabar itu separuh daripada iman.. Jadi, aku kena sabar.. Aku pasti, dengan kesabaran ku ini pasti ada hikmah yang tersembunyi.. Insya Allah, amin ya rabbal alamin..

Aku rindu sayang semua (^-^)

Selamat Malam..

USJ, Subang Jaya

Assalamualaikum..

Hello-hello semua :) Wah! lama sunggung aku tak update belog aku.. nasib lah, belog aku tak bersawang dengan lebih banyak lagi sebab aku da update.. ngeee.. Opsss, macam happy jak aku ni.. Ermmm, semestinya aku kena happy tapi tak boleh terlampau happy juga tau.. Semoga korang pun happy macam aku..

Selama ketiadaan aku dalam meng-update belog dsebabkan aku berada di USJ, Subang Jaya dan ter-malas nak update belog..ngeee.. Aku berada di USJ, Subang Jaya selama 5 hari 4 malam.. Wah! nak dekat seminggu juga kan? tapi tak seminggu pun.. smile :)

Ermmm, semestinya korang tertanya-tanya.. kenapa aku berada di USJ, Subang Jaya.. Walaupun korang tak tertanya-tanya.. Aku akan tetap nak kongsi dengan korang sebab aku suka berkongsi..

Walaupun aku tahu pasti ada yang tak suka berkongsi jadi aku bukan spesis itu.. Tapi aku spesis yang suka berkongsi tapi bukan berkongsi kasih tau tapi berkongsi cerita kehidupan ku.. :) ngee..

Okey, aku berada di USJ, Subang Jaya kerana aku mengikuti kawan aku balik rumahnya.. hik3.. ish3, benggang sungguh.. Wah! siapa yang benggang tu? heheheh.. Apa yang aku mangarut nie.. Ermmm3x..

Sebenarnya, perancangan awal aku dan kawan aku yang tinggal kat USJ, Subang Jaya tu ialah kami akan bercuti ke Kuantan, Pahang Darul Makmur tetapi atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.. Perancangan kami terpaksa dibatalkan jd aku hanya mengikuti kawan aku balik ke rumahnya di USJ, Subang Jaya..

Walaubagaimanapun, thanks kepada keluarga kawan aku kerana menerima aku sebagai keluarga mereka.. Semoga keluarga kawan aku dimurahkan rezeki.. Amin.. Hanya Allah saja dapat membalas budi baik mereka..

Sampai sini dulu..

USJ, Subang Jaya

Cenyum celalu :)

Wednesday, July 13, 2011

Good Job Malaysia, Congrats Arsenal ;)

Assalamualaikum..

Olaa, aku update belog lagi.. Ngee.. Aku berharap, jangan bosan dengan setiap apa yang aku update kay... Kalau korang bosan, sedey rasa hati ini.. Huhuhuh.. :(

Jum berbalik kepada tajuk entri aku Good Job Malaysia, Congrats Arsenal ;) wah! Arsenal menang besar malam ni.. 4-o tuu.. Walaubagaimanapun, Good Job Malaysia ;)

Perlawanan Malaysia vs Arsenal telah tamat berlangsung di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada malam ini.. Aku tonton siaran langsung melalui http://www.mediajer.com/MJ-v1/ ..

credit to mR.Google ;)

Menurut sumber, tiada siaran langsung kat Astro. Selain itu, kebanyakan penonton menyokong Arsenal berbanding Malaysia.. Walaubagaimana pun, Good Job Malaysia, Congrats Arsenal ;)


Malaysia vs Arsenal – Arsenal Asia Tour 2011
Good Job Malaysia, Congrats Arsenal ;)

Good Night to All :)

Keputusan Muktamad

Assalamualaikum...

Hey semua.. Bertemu lagi di entri yang terkini.. Aku harap korang berada dalam keadaan sihat walafiat senantiasa ya.. Kalau tak sihat tu, cepat-cepat ar berjumpa ngan doktor ya.. Alhamdulillah, aku sihat walaupun korang tak tanya tp aku nak kongsi juga.. Ngeee ;)

Okey, tanpa intro yang panjang.. Entri diteruskan, entri ku pada malam ini adalah keputusan muktamad.. Akhirnya, aku mengambil keputusan muktamad setelah selama seminggu berfikir.. Wah! mengalahkan YB aku berfikir.. kih3... ;)

Sebelum aku mengambil keputusan muktamad aku telah berbincang dengan mummy dan baba.. Jawapannya, mummy dan baba bersetuju dengan keputusan muktamad aku.. Cuma, pesan mummy dan baba ialah hati-hati.. Okey, mummy dan baba.. Thanks..

Ermm, mesti korang tertanya-tanya.. Keputusan muktamad tentang apa ya? Jeng3.. Perkongsian bermula, keputusan muktamad tentang balik @ tidak? Balik @ tidak kemana tu? Semestinya ke kampung halaman ku.. Rindu rasa hati ku ini... :(

Tetapi aku telah mengambil keputusan muktamad untuk tidak balik ke kampung halaman kerana sebab-sebab tertentu... Antara sebab-sebab itu adalah, tiket kapal terbang mahal.. Selain itu, cuti hanya seminggu jak.. Jadi mid-term break for this final semester, aku akan berada di sini..

Di sini, bukan bermaksud aku akan stay kat asrama tetapi kawan-kawan aku ajak balik rumah mereka.. kawan-kawan aku sweet kan? thanks you all.. Keputusan muktamad, aku akan ikut balik Pahang Darul Makmur.. Selepas itu, aku akan ikut balik ke USJ, Subang Jaya pula.. Akhir sekali, kembali ke Kolej Seroja, Kampus UiTM Shah Alam.. ;)

Kadang-kadang, perasaan ini mengatakan kurang selesa dan menyusahkan orang lain pula.. Ish2, aku kena buang perasaan itu.. Aku hanya mampu mengucapkan ribuan terima kasih kepada keluarga kawan-kawan aku kerana sudi menerima kedatangan dan kehadiran aku..


That's all for this entry
..Keputusan Muktamad..

cenyum celalu :)

Selamat Malam

Assalamualaikum..

Selamat malam sayang ku.. Ceh! Gatai naa.. Ngee... Gurauan semata-mata je.. Tanpa hidup dan mati.. Peace ;)

Opsss, awalnya aku ucapkan selamat malam.. Biasa ar, bila idea or mood nak study hilang tetiba.. Jd apa yang aku boleh buat ialah shut down lappy and sleep.. It's the one way I have.. Ngee..

Sorry, for my english broken... Peace..

Aikk, mesti korang pelik kn.. Aku da shut down lappy tp aku boleh update belog.. Jeng3.. Kelebihan my hp bcoz ada wireless jd online on hp lah.. Gunakan kelebihan yang ada sebaik-baiknya tau..

Aiyoo, panjang pula karangan aku.. Ngeee.. Aku harap jangan bosan membaca ya tp kalau korang bosan, aku minta maaf terlebih dahulu..:)

Okey, see you oll's for my next entry.. Nite oll's..

Selamat malam..

Cenyum celalu;)

Monday, July 11, 2011

Anak Emak

Assalamualaikum..

Owh yeah! aku masih berjaga daripada tidur.. Walaupun ku tahu esok aku kena bangun untuk bangun solat subuh dan bersiap-siap di awal pagi untuk pergi ke kelas.. Opsss, esok kelas pukul brp erk? ngeeee.. Ting tong! owh baru ku ingat, esok kelas pukul 10:30 pagi jd boleh tidur selepas solat subuh lagi... ngeee.. Aikkk, don't be like that... ;)

Okey, kembali kepada tajuk entri ku iaitu Anak Emak... wah! siapakah yang kerap diberikan gelaran Anak Emak? Lelaki atau Perempuan... Jawab jangan tak jawab.. ;) Jawapan aku adalah lelaki.. jeng3.. sorry to say ;) ngeeee..

Anak Emak, sememangnya gelaran itu kerap diberikan kepada seseorang lelaki kerana setiap tindakan yang di ambil, mesti tanya mak or whatever...

wah! aku Anak Emak ke? opssss, aku Anak Mummy je ;)

Jadi kepada sesiapa yang dah berkahwin dan masih menjadi Anak Emak, jangan terlalu menjadi Anak Emak kerana kesian kepada Isteri awok2..

Isteri ingin melaksanakan tanggungjawab keatas Suami seperti gosok pakaian ke pejabat, menyediakan makanan dan lain-lain tetapi disebabkan manjadi Anak Emak... Semua Emak yang buat jadi isteri terasa terabai atas tindakan Emak ..

Tidak salah menjadi Anak Emak tetapi biarlah berpada-pada supaya tiada pihak yang berkecil hati atau cemburu..

Suami memang lah perlu mengutamakan ibu dari isteri.. Tetapi suami ada tanggungjawab pada isteri..

Wah! aku terasa macam boleh jadi Pakar Psikologi pula.. ngeee.. maybe for my further study in Education Psychology... Insya Allah.. Amin ya rabb..

Okey, sampai sini dulu... Kepada wanita yang ingin mencari pasangan termasuklah aku ini yang belum ada pasangan lagi.. if ter-jodoh dengan pasangan yang Anak Emak.. Terima lah pasangan kita seadanya... Anggaplah, bakal ibu mentua sebagai ibu mentua bukan sebagai madu.. ;)

Ilham dari: Cerekarama Anak Emak ;)

Selamat Malam.. Cenyum celalu ;)

Sunday, July 10, 2011

Selamat Hari Lahir Baba

Assalamualaikum..

Selamat berhujung minggu semuanya ;)

Sedar tak sedar, rupanya hari ini Hari Lahir baba.. :) Baba, Selamat Hari Lahir yang ke-....... opsssss, Anis ter-lupa daaa... ngeee.. i'm sorry, baba ;)

mummy & baba

Semoga baba panjang umur dan dimurahkan rezeki.. Amin.. Sesungguhnya, diri ini sangat merindui baba... :'(

Sebelum aku menutup entri Selamat Hari Lahir Baba.. aku ingin berkongsi sikit, berpeluh juga mencari gambar baba.. Rupa2, koleksi gambar baba tidak banyak...

Ermmm, pesanan kepada diri ku, tangkap gambar baba banyak2 lepas nii.. tp aku ada masalah dalam bab tangkap gambar baba sebab baba jenis yang tidak suka diambil gambar.. tp usaha tangga kejayaan.. ngeee.. peace.. ;)

much love from Anis..xoxo..muah3x.. may Allah bless you always.. amin..


Selamat Hari Lahir Baba ;)

Siti Nurhaliza sambung pengajian di UiTM

SHAH ALAM: Penyanyi tersohor negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin, bakal mengikuti pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) tidak lama lagi.

Meskipun mengambil keputusan meneruskan kerjaya sebagai penyanyi selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), beliau berkata cita-cita melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi tidak pernah padam sejak lebih 10 tahun lalu.

Bidang muzik menjadi pilihan memandangkan ia seiring dengan kerjayanya sebagai penyanyi, dan beliau percaya UiTM adalah tempat terbaik untuk menggenggam sekurang-kurangnya segulung diploma dalam bidang berkenaan.

"Siti sedang berbincang dengan pihak UiTM, dan insya-Allah sekiranya semuanya berjalan lancar, Siti akan meneruskan pengajian seperti yang dirancang," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan persembahan pada Malam Gala dan Karnival SimplySiti.

Perkara itu turut disahkan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar pada sidang akhbar berkenaan.

Dr Sahol Hamid berkata, UiTM sedang berbincang mengenai perkara itu dan sedia menerima Siti Nurhaliza yang berhasrat menyambung pengajiannya.

"Kita akan meneliti beberapa perkara dan menyambut baik hasrat Siti, lebih-lebih lagi kesediaannya membantu bersama-sama memungut dana untuk Tabung Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) UiTM yang ditubuhkan bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan untuk meneruskan pengajian," katanya.

Siti Nurhaliza, melalui SimplySiti Sdn Bhd, bekerjasama dengan UiTM sempena konsert Malam Gala bagi meraikan sambutan ulang tahun pertama syarikat milik penyanyi itu, yang diadakan di sini malam tadi.

Picture from Mr.Google

Semua hasil jualan tiket konsert itu, yang dianggar berjumlah RM100,000 disalurkan kepada tabung MDAB UiTM, manakala SimplySiti turut menghulurkan RM30,000 selain sumbangan peribadi Siti Nurhaliza sebanyak RM10,000 kepada tabung berkenaan.

SimplySiti turut memperkenalkan dua koleksi terkini set kecantikan syarikat berkenaan iaitu SimplySiti Vogue Edition dan SimplySiti Lovely Edition, yang menampilkan produk baru seperti Gorgeous Lip Color, Shimmer Blush serta Due Eye Shadow.

Pada konsert berkenaan, Siti Nurhaliza menyampaikan lima lagu termasuk single terbaru album Inggerisnya yang dijangka menemui peminat pada 9 September depan iaitu Falling In Love, selain berduet dengan penyanyi Aizat menerusi "Lagu Kita".

Selain Siti Nurhaliza, kira-kira 4,500 penonton konsert itu turut terpaku dengan persembahan legenda rock tanah air Amy Search yang menyampaikan dua lagu iaitu "Kerja Gila" dan "Isabella".

Persembahan hampir empat jam itu turut diserikan dengan persembahan pelajar sekolah terpilih, penuntut UiTM, Aizat dan Ana Rafali serta diacarakan alumni UiTM Faizal Ismail.

Selain itu, Siti Nurhaliza turut menghadiahkan sebuah tas tangan koleksi peribadinya berjenama Prada kepada penonton bertuah menerusi cabutan khas.

Konsert berkenaan diuruskan sepenuhnya oleh empat fakulti UiTM iaitu Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik; Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media; Fakulti Muzik serta Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka. - BERNAMA

Credit to Berita Harian Online

Love this song after watching Tarzan

You'll Be In My Heart by Phil Collins

Come, stop your crying, it will be all right
Just take my hand, hold it tight
I will protect you from, all around you
I will be here, don't you cry

For one so small, you seem so strong
My arms will hold you, keep you safe and warm
This bond between us, can't be broken
I will be here, don't you cry

1-'CAUSE you'll be in my heart
YES, you'll be in my heart
From this day on, now and forever more

2-You'll be in my heart
No matter what they say
You'll be here in my heart, always

Why can't they understand the way we feel?
They just don't trust, what they can't explain
I know we're different but, deep inside us
We're not that different at all
(repeat 1..AND)

Don't listen to them, 'cause what do they know?
We need each other, to have, to hold
They'll see in time, I know
When destiny calls you, you must be strong
I may not be with you, but you've got to hold on
They'll see in time, I know, we'll show them together

(repeat 1..BELIEVE ME..I'LL BE THERE)
(repeat 2..YOU'LL BE HERE IN MY HEART..I'LL BE WITH YOU)

Always, I'll be with you
I'll be there for you, always, always and always
Just look over your shoulder (3x)
I'll be there, always

video

Tarzan & Jane

credit to Mr.Google and You Tube

smile always ;)

Saturday, July 9, 2011

9 Julai 2011

assalamualaikum...

bertemu kita di entri yang terkini.. semoga anda2 semua sihat ya... selamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang dan tercinta... ambil lah peluang yang ada bersama keluarga tersayang dan tercinta...

9 Julai 2011- merupakan tajuk entri ku... wah! agak pelik juga kan sebab entri aku menggunakan tarikh 9 Julai 2011, sedangkan hari ini memang 9 Julai 2011... aku bukan ter-awal sehari atau lewat sehari untuk update belog tp ...

9 Julai 2011- merupakan tarikh peringatan kepada rakyat Malaysia.. semestinya, seluruh rakyat Malaysia tahu apa yang berlaku atau terjadi pada 9 Julai 2011 iaitu tentang BERSIH..

9 Julai 2011- selain itu, mereka yang ada facebook ,twitter, blogger pun update tentang BERSIH.. ermmm3..

9 Julai 2011- baba tefon aku dan pesan kat aku '' jangan keluar, duk jak dalam kolej/asrama.. you see, my parents very worried about me.. thanks to my parents ;)

9 Julai 2011- aku duk depan lappy.. 0nline 24/7, wah! wah! wah! hebatnya lappy aku.. ngeeee..peace.. alhamdulillah, solat 5 waktu tetap terlaksana.. aku harap, walaupun kita online 24/7.. jangan lah kita ter-lupa melaksanakan tanggungjawab kita sebagai orang Islam ya.. solat jangan tak solat.. ;)

okey, semoga BERSIH berakhir dengan BERSIH.. amin ya rabbal alamin.. hanya pada MU kami berserah Ya Allah.. Sesungguhnya, kami hanya inginkan keamanan dan kesefahaman yang berkekalan hingga ke akhir hayat.. amin ya rabbal alamin..

cenyum celalu ;) [peace no war]

Friday, July 8, 2011

Atasi panas baran

Panas baran bukan sifat semula jadi malah bukan juga penyakit keturunan, sebaliknya ia adalah sifat yang dibenarkan wujud dalam diri seseorang.

action panas baran ke? oh tidak.. :D

Individu panas baran itu terlalu mudah mengikut emosi marah hingga menjadikan dirinya seorang yang pemarah dan panas baran walau hanya dengan sebab yang remeh.

Rasulullah mencadangkan dua tindakan bagi mengatasi panas baran iaitu dengan cara mengubah posisi atau cara duduk dan berwuduk.

Kedua-dua saranan itu terdapat dalam sabda baginda yang bermaksud ''Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.'' [hadis riwayat Muslim]

Dalam hadis yang lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud. '' Marah itu datangnya daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk.'' [hadis riwayat Abi Daud].

Mengikut kaedah psikologi, panas baran berpunca daripada kegagalan seseorang individu mengawal emosi sendiri.

Lantas, pakar psikologi mencadangkan beberapa kaedah bagi mengatasi sikap panas baran yang ternyata memberikan kesan buruk kepada perhubungan.

1. Jauhkan diri daripada situasi menimbulkan kemarahan.

2. Mendiamkan diri ketika marah.

3. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat.

4. Luah pada masa dan tempat sesuai.

5. Bawa bertenang.

6. Senyum

Ingatlah! Tiada satu faedah pun daripada sikap panas baran. Yang ada hanyalah keburukan yang memusnahkan perkahwinan, pesahabatan, kerjaya dan kesihatan.

Senyum Tak Perlu Kata Apa-Apa Senyum

Ingatlah! Segala cadangan disebutkan tadi tidak akan berhasil jika anda tidak melakukan satu perkara paling penting iaitu berubah!

Hanya jika anda mahukan perubahan, barulah perubahan tersebut akan berlaku.

sumber: KOSMO!

sumber gambar: koleksi peribadi ku :D

cenyum celalu :D

Ku Mahu Kau Tahu

Di sudut termenung jauh
Mengenangkan nasib kita
Kita miliki separuh
Berbentuk hati cinta namanya

(Chorus)
Walau kau jauh
Ku sentiasa menunggumu
Inginku imbas kembali memori

Walau kau jauh
Ku berjanji kan terus tunggu
Dipisah lautan biru

Ku mahu kau tahu
Aku kan terus menunggu

Jaga benar gambarku dalam telefon bimbitmu
Jangan pernah sekali kau buang
Seperti cinta ini yang terbuku
Akan bersemi jua

(Chorus)
Terus menunggu
Kita kan bersatu
Terus menunggu
Ku mahu kau tahu

sumber: mr.Google/www.lyricmode.com/hujan.ku.mahu.kau.tahu/

Kashaf Imani

assalamualaikum...

cak..kun..cak.. ngeeee.. selamat pagi.. ceh! aku belum tidur lagi.. senyum semua ^_^ aku di sini ingin berkongsi entri Kashaf Imani.. Kashaf Imani merupakan telemovie yang di tayangkan di astro ria.. aku baru menonton telemovie Kashaf Imani ini kerana aku baru dapat soft copy daripada kawan aku..


ermmm, apa lagi.. aku tonton lah.. jangan kasih lama.. naa! keluar sudah bahasa Sabah ku.. ngeee.. harap maklum ya :) terbaikkk lah telemovie Kashaf Imani.. ter-nangis2 aku menonton telemovie Kashaf Imani..

kepada sesiapa yang belum menonton telemovie Kashaf Imani.. jum layan sinopsis telemovie Kashaf Imani ini >>>

>>> Mengisahkan tentang gambaran alam roh. Kashaf seorang remaja bermasalah yang tinggal dengan ibunya, Rosnah yang bekerja sebagai GRO dan adiknya, Shamim seorang pelajar kolej.

Mereka tinggal di sebuah rumah flat di Kuala Lumpur. Kashaf bekerja menghantar dadah setelah berhenti sekolah semasa darjah 4. Satu hari, Kashaf telah dipukul hingga cedera parah dan dia koma.

Semasa koma dia dapat melihat semua yang berlaku di sekililingnya tetapi orang tidak dapat melihatnya, seakan-akan dia sudah mati tapi hanya seorang saja yang boleh melihatnya, iaitu Imani. Dia meminta tolong dari Imani untuk memberitahu keadaannya kepada keluarganya dan membantu keluarganya bertaubat.

Telemovie ini dibintangi oleh Beto Kusyairy sebagai Kashaf dan Sharifah Amani sebagai – Imani. Telemovie ini turut di bintangi oleh Normah Damanhuri, Wan Sharmila, Ismail Abdul Aziz, Khairilridzuan K’n, Noryati Taib dan Ain Satar.

Lakonan Beto Kusyairy sebagai Kashaf

Lakonan Sharifah Amani sebagai Imani

wow! memang terbaikk lah telemovie Kashaf Amani.. tak rugi aku tonton sorang2.. ngeee.. kepada korang yang belum menonton telemovie Kashaf Amani, selamat menonton ya.. banyak pengajaran yang dapat dijadikan iktibar melalui telemovie Kashaf Amani..

Imani menceritakan kisah hidupnya kepada Kashaf dan Kashaf meminta pertolongan kepada Imani..

antara pengajarannya ialah.. jangan lah kita menderhaka kepada ibu kerana syurga di bawah telapak kaki ibu, bertaubat sebelum terlambat, dan lain-lain lagi... aku da kupas dua pengajaran .. jd korang pula kupas pengajaran yang lain melalui telemovie Kashaf Imani..

selamat mengupas segala pengajaran dalam telemovie Kashaf Imani..

okey, esok aku ada kelas pagi jd aku kena tidur dulu sebab aku memerlukan tenaga untuk meneruskan perjalanan hidup ku esok.. Insya Allah, amin ya rabb.. sebelum tido, baca doa dulu tau ;)

sumber: mr. Google and The Untold Stories

selamat tidur..zZzZzZzZ..

cenyum celalu :D

Wednesday, July 6, 2011

alhamdulillah, akhirnya aku berjaya

assalamualaikum...

selamat malam semuanya.. aku harap korang berada dalam keadaan sihat selalu di samping orang2 yang tersayang dan tercinta ya.. amin..

bertemu lagi di entri yang terkini.. tajuk entri ku pada malam yang sepi ini adalah alhamdulillah, akhirnya aku berjaya lulus ujian JPJ..

terima kasih yang tak terhingga kepada cikgu pengajar memandu, mummy dan baba, kawan-kawan, dan semua yang terlibat.. atas sokongan dan dorongan semua..

terima kasih juga kepada pegawai JPJ pada tarikh ini 6 Julai 2011.. En.Hamzah@pacik (gelaran yg En.Hamzah sendiri bahasakan diri beliau) kerana banyak membantu dalam perjalanan ujian pada tarikh ini.. omelan mu, akan ku kenang sampai bila2..

antara omelan mu pada diri ku ini adalah;

1. Cari lah calon istimewa skrg bagi mengenali hati budi masing2.. muka da comel, ceh! terharu seketika..

2. memang bercinta manis tp bila ditinggalkan pahit tp jangan berikan 100% sayang itu..

3. Sentiasa berfikiran positif..

4. Belajar elok2, semoga berjaya ya..

5. Kalau da jadi orang atasan , jangan lupa pada orang bawahan.. uhh! touching seketika.. tetapi aku kena cool ;)

6. dan banyak lagi tp aku just kongsi lima je.. ok kan? :)

walaubagaimanapun, aku takkan lupakan omelan itu tapi bagi aku itu bukan omelan tetapi nasihat kepada diri ku ini...

terima kasih En. Hamzah.. kalau ada rezeki kita jumpa lagi.. :) Insya Allah..

alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. semua yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya.. Insya Allah, amin..

alhamdulillah, akhirnya aku berjaya :)

cenyum celalu :D